Met de stijgende energieprijzen en de groeiende populariteit van zonnepanelen vragen steeds meer huishoudens zich af: is een thuisaccu rendabel? Een thuisbatterij kan overtollige zonnestroom opslaan en later gebruiken, maar is de investering de moeite waard? In dit artikel bespreken we de kosten, voordelen en nadelen van een thuisaccu en of het financieel interessant is.

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu slaat elektriciteit op die overdag wordt opgewekt door zonnepanelen. Op momenten dat er geen zonlicht is, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen, kan deze opgeslagen energie worden gebruikt. Hierdoor verminder je de afhankelijkheid van het energienet en kun je meer eigen opgewekte stroom gebruiken.

Wat kost een thuisaccu?

De prijs van een thuisaccu varieert afhankelijk van de capaciteit en het merk. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €5.000 en €10.000, inclusief installatie. De capaciteit van een thuisaccu ligt meestal tussen de 5 en 15 kWh, wat voldoende kan zijn voor een gemiddeld huishouden.

Voordelen van een thuisbatterij

  • Lagere energierekening: Je gebruikt meer eigen opgewekte stroom en koopt minder elektriciteit van het net.
  • Onafhankelijkheid van energieleveranciers: Minder afhankelijk van stijgende energieprijzen.
  • Duurzaamheid: Efficiënter gebruik van zonne-energie vermindert de CO2-uitstoot.
  • Back-up bij stroomuitval: Sommige thuis accu’s kunnen stroom leveren bij een storing.

Nadelen en beperkingen

  • Hoge aanschafkosten: De investering verdient zich pas na 10 tot 15 jaar terug.
  • Salderingsregeling: In Nederland kun je momenteel nog gesaldeerde stroom terugleveren, wat de noodzaak van een accu verkleint.
  • Levensduur: De meeste thuisaccu’s gaan 10 tot 15 jaar mee, wat betekent dat vervanging nodig kan zijn.

Is een thuis accu rendabel in 2025?

De rendabiliteit van een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de ontwikkeling van de salderingsregeling en de prijs van elektriciteit. Voor huishoudens met een hoog eigen verbruik en een groot aantal zonnepanelen kan een thuisaccu een interessante investering zijn. Echter, zolang de salderingsregeling nog van kracht is, blijft de terugverdientijd relatief lang. Bekijk ook het artikel van Milieu Centraal over thuisaccu’s.

Pas op met telefonische verkoop!

Er zijn verschillende bedrijven die onder diverse namen (ook steeds nieuwe namen en telefoonnummers) proberen om thuisaccu’s te verkopen op een erg agressieve manier. Pas hiermee op! Vaak vragen deze bedrijven veel hogere kosten voor een thuis batterij dan nodig en annuleringskosten zijn belachelijk hoog. Zeg dus nooit iets toe bij een telefoongesprek, en ben altijd heel duidelijk dat je geen interesse hebt. Heb je ook problemen met 1 van deze bedrijven? Neem contact op met Radar.

Thuisaccu, duurzaam, besparen, thuis - Tech-Hack

Ervaring met een thuisaccu?

Heb je zelf ervaring met een thuis accu of tips over het gebruik? We zien graag je reactie onder dit bericht! Heb je vragen over een thuisaccu? Neem dan contact met ons op.

Conclusie

Een thuisbatterij kan voordelen bieden, maar is op dit moment nog niet voor iedereen financieel rendabel. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd en elektriciteitsprijzen blijven stijgen, wordt een thuisbatterij steeds aantrekkelijker. Overweeg je een thuis accu? Laat je goed informeren over de mogelijkheden en subsidies om de beste keuze te maken!