Elektrische auto’s (EV) wordt steeds populairder. Met steeds meer modellen op de markt en een groeiend laadnetwerk is dit hét moment om over te stappen! Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een EV? Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren.

Onze ervaring met een elektrische auto is dat het heerlijk soepel rijdt, de auto stil is en thuis laden heel eenvoudig is. Echter, het is vooral afhankelijk van de mogelijkheid van thuis laden (eigen oprit, zonnepanelen) en hoe veel je rijdt of het interessant is. Zie ook ons artikel over de voordelen van elektrisch rijden.

1. Actieradius en batterijcapaciteit van elektrische auto’s

De actieradius van een EV bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle accu. Bedenk hoe vaak je lange ritten maakt en of je voldoende laadmogelijkheden hebt. Modellen zoals de Tesla Model 3 en Hyundai Ioniq 5 bieden een grotere actieradius, terwijl kleinere stadsauto’s zoals de Fiat 500e minder geschikt zijn voor lange afstanden.

2. Laadinfrastructuur

Controleer de laadmogelijkheden bij jou in de buurt. Heb je een eigen oprit? Dan kun je thuis een laadpaal installeren. Woon je in een appartement of rijtjeshuis zonder eigen parkeerplek? Dan ben je afhankelijk van openbare laadpalen. Gebruik apps zoals Chargemap of Plugsurfing om te zien waar laadpalen beschikbaar zijn.

3. Laadtijd en laadvermogen van elektrische auto’s

Snelladen is handig voor lange ritten, maar niet alle EV’s ondersteunen hoge laadsnelheden. Controleer het maximale laadvermogen van de auto en kijk of het past bij jouw rijgedrag. Een hoger laadvermogen betekent sneller laden, maar kan ook duurder zijn bij snellaadstations.

4. Aanschafprijs en subsidies

EV’s zijn vaak duurder in aanschaf dan brandstofauto’s, maar subsidies en belastingvoordelen kunnen dit verschil verkleinen. Controleer of je in aanmerking komt voor subsidies zoals de SEPP (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) of lagere wegenbelasting. Hou er rekening mee dat de wegenbelasting in 2025 25% is, van 2026 t/m 2029 75% en vanaf 2030 100%. Aangezien elektrische auto’s vaak zwaarder zijn dan brandstof auto’s (vanwege de accu) is de wegenbelasting voor elektrische auto’s bij 100% hoger dan bij brandstof auto’s.

5. Onderhoudskosten van elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan brandstofauto’s, wat resulteert in lagere onderhoudskosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen of een uitlaat te vervangen. Echter, vooral de banden slijten wel sneller, vooral bij zware EV’s.

6. Verzekering en garantie

Controleer de verzekeringskosten voor de EV die je op het oog hebt. Sommige verzekeraars rekenen hogere premies vanwege de hoge aanschafwaarde en dure batterijvervanging. Daarnaast bieden fabrikanten vaak lange garanties op de batterij, zoals 8 jaar of 160.000 km.

Conclusie

Bij de aanschaf van een EV is het belangrijk om rekening te houden met actieradius, laadinfrastructuur, laadtijden, kosten en garantie. Doe grondig onderzoek en vergelijk modellen voordat je een keuze maakt. Zo ben je verzekerd van een elektrische auto die past bij jouw rijstijl en budget.

Tech Hack - Elektrische auto EV

Image by Stan Petersen from Pixabay