Internetbankieren is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het gemak van snel je saldo checken, betalingen doen en transacties beheren maakt het een populaire keuze. Maar veiligheid staat voorop. Cybercriminelen liggen altijd op de loer om gevoelige gegevens te bemachtigen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips voor veilig internetbankieren.

Nederlandse banken doen zelf al veel om online bankieren veilig te maken, maar het is belangrijk hier zelf ook aandacht aan te besteden!

Houd je software en apparaat up-to-date

Een van de eerste verdedigingslinies tegen hackers is het regelmatig updaten van je besturingssysteem, browser en antivirussoftware. Fabrikanten brengen updates uit om beveiligingslekken te dichten. Zorg er dus voor dat je altijd de nieuwste versies hebt geïnstalleerd. Automatische updates inschakelen kan hierbij helpen.

Veilig internetbankieren? Vermijd openbare wifi-netwerken

Publieke wifi-netwerken, zoals in cafés, hotels en luchthavens, zijn een groot risico voor internetbankieren. Hackers kunnen deze netwerken misbruiken om je gegevens te onderscheppen. Wil je toch bankzaken regelen buiten je huis? Gebruik dan je mobiele netwerk of een VPN (Virtual Private Network) om je verbinding te versleutelen.

Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie

Een sterk wachtwoord is essentieel voor je internetbankieren. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd makkelijk te raden wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’. Daarnaast biedt tweestapsverificatie (2FA) een extra beveiligingslaag. Hierbij moet je naast je wachtwoord ook een extra code invoeren die naar je telefoon wordt gestuurd.

Controleer altijd de website en afzender

Phishing is een veelvoorkomende tactiek van cybercriminelen. Controleer altijd of je de juiste website van je bank bezoekt door het webadres te controleren. Een veilige site begint met ‘https://’ en toont een sloticoon in de adresbalk. Ontvang je een verdachte e-mail of sms? Klik niet zomaar op links en neem bij twijfel contact op met je bank.

Wees alert op verdachte activiteiten

Houd je bankafschriften en transacties regelmatig in de gaten. Zie je een onbekende betaling? Meld dit direct bij je bank. De meeste banken bieden de mogelijkheid om meldingen in te stellen voor verdachte transacties, zodat je direct op de hoogte bent van ongebruikelijke activiteiten.

Gebruik een spaargeldslot voor veilig internetbankieren

Diverse banken bieden tegenwoordig een spaargeldslot aan. Dit is een goede manier om spaargeld extra veilig te houden. Als je bank dit aanbied doe je er verstandig aan dit slot aan te zetten.

Beperk de limiet van geld opnemen, betalen en overboeken

Door de limieten op je bankpas te beperken loop je minder risico wanneer een bankpas gestolen wordt. Denk ook aan het limiet van dagelijkse betalingen zonder pincode.

Let op andere apparaten waarmee je kan betalen

Het is erg handig om te kunnen betalen met je smartphone, smartwatch of ander apparaat met NFC chip, maar dit brengt uiteraard ook risico’s met zich mee. Ben je hiervan bewust en probeer het risico te beperken door het bestedingslimiet aan te passen, ook deze devices te updaten en op je spullen te passen.

Veilig internetbankieren - Tech-hack

Conclusie voor veilig internetbankieren

Door deze tips toe te passen, verklein je de kans op cybercriminaliteit en kun je met een gerust hart internetbankieren. Veiligheid begint bij bewustwording en een proactieve aanpak. Blijf alert en bescherm je financiële gegevens! Heb je vragen, nog meer tips of ervaringen? Laat hieronder een reactie achter of neem contact met ons op.

LET OP: dit zijn slechts een paar tips die we geven, je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, hiervoor nemen wij geen aansprakelijkheid!