Steeds meer huiseigenaren overwegen een warmtepomp als duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Maar is jouw woning eigenlijk wel geschikt voor een warmtepomp? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en welke aanpassingen mogelijk nodig zijn.

1. Isolatie: de basis voor een efficiënte warmtepomp

Een warmtepomp werkt het best in een goed geïsoleerde woning. Dit betekent dat je woning minimaal voorzien moet zijn van spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Ook HR++ of triple glas helpt warmteverlies te beperken. Zonder goede isolatie moet de warmtepomp harder werken, wat het rendement vermindert en de energierekening kan verhogen.

2. Het type verwarmingssysteem

Warmtepompen werken optimaal met lage temperatuurverwarming (LTV), zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Oude radiatoren die een hoge watertemperatuur nodig hebben, zijn minder geschikt. Overweeg dus om je afgiftesysteem aan te passen voor maximale efficiëntie.

3. Beschikbare ruimte voor een warmtepomp

Een warmtepompinstallatie neemt meer ruimte in dan een traditionele cv-ketel. Je hebt ruimte nodig voor zowel de binnenunit als, bij een lucht-water warmtepomp, een buitenunit. Bij een grondgebonden warmtepomp is er een tuin of terrein nodig voor het aanleggen van de bodemlussen. Let er op dat bij een grondgebonden warmtepomp de investeringskosten veel hoger zijn. In gebruik en onderhoud is een grondgebonden installatie wel goedkoper, maar de terugverdientijd is lang.

4. Geluidsniveau van de buitenunit

Bij een lucht-water warmtepomp produceert de buitenunit geluid. Check of jouw gemeente geluidsnormen hanteert en of er voldoende afstand is tot buren om overlast te voorkomen.

5. Subsidies en financiële voordelen

De overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen met subsidies zoals de ISDE. Hierdoor kan een warmtepomp financieel aantrekkelijker worden. Check altijd de actuele subsidies om te zien hoeveel je kunt besparen.

Onze ervaring met de warmtepomp

Warmtepomp WeHeat Blackbird - Tech-hackIn 2023 hebben we zelf een warmtepomp aan laten brengen. We hebben een twee onder één kap woning uit 1989 die volledig geïsoleerd is en is voorzien van HR++ beglazing. Onze keuze is gevallen op de WeHeat Blackbird, na uitgebreid onderzoek, vergelijk en lezen van reviews. Onze ervaring met de Blackbird is heel positief!

De voordelen die wij ervaren zijn:

  • de (zwarte) buitenunit ligt op ons plat dak van de garage, waardoor je deze nauwelijks ziet, veel beter dan zo’n lelijk grijs blok aan de gevel!
  • de Blackbird kan onze woning goed warm krijgen, zelfs met radiatoren (we hebben (nog) geen vloerverwarming)
  • het geluid valt erg mee, en met de app kunnen we instellen dat er ‘s nachts minder geluid is
  • door de Blackbird zijn we van het gas af, maar hebben wel een losse elektrische boiler laten plaatsen, dit was voor ons financieel interessanter
  • met de app kun je veel instellen en er komen regelmatig updates en nieuwe functies

Kortom, wij zijn heel tevreden met onze installatie.

Lees hier meer over de WeHeat Blackbird

Websites met meer informatie

Als je op zoek bent naar betrouwbare informatie over warmtepompen, zijn de volgende websites aan te raden:

  • Milieu Centraal: Deze onafhankelijke voorlichtingsorganisatie biedt uitgebreide informatie over duurzame energieoplossingen, waaronder warmtepompen. Je vindt er uitleg over de werking, soorten en voordelen van warmtepompen. Milieu Centraal

  • Consumentenbond: De Consumentenbond voert regelmatig tests uit en vergelijkt verschillende warmtepompen op prestaties en prijs-kwaliteitverhouding. Hun bevindingen kunnen je helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Consumentenbond

  • Energielabel.nl: Deze website biedt een handige keuzehulp om te bepalen welke warmtepomp het beste bij de isolatie van jouw woning past, of je nu kiest voor een hybride of volledig elektrische variant. Alles over energielabels

Tech hack - Warmtepomp

Conclusie

Niet elke woning is direct geschikt voor een warmtepomp, maar met de juiste aanpassingen kun je de overstap vaak toch maken. Heb je twijfels? Laat dan een specialist een warmtescan uitvoeren en een advies op maat geven. Uiteraard mag je ook hieronder een reactie plaatsen of contact opnemen.

Image by Raad from Pixabay